TUW

From ErasmusWiki
Jump to: navigation, search

Odricanje od odgovornosti: Stavovi izneseni na ovim web-stranicama izražavaju osobno mišljenje osobe koja ih je iznijela te ne predstavljaju službeni stav Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Contents

VAŽNO Informacije o prijavama 2015/2016

20.1.2015

We especially would like to inform you that nominated students have to submit a proof of language competence according to the main language of instruction. Because we want the exchange students to be aware of the fact that proper language skills are very important to follow lectures and pass exams. The main teaching language at TU Wien is German but there are also courses available in English (offer depends on the study cycle / program). Information on how to find courses held in English: http://www.ai.tuwien.ac.at/international/index.php/incoming-english/courses-in-english-language.html.

So to apply for Erasmus+ exchange 2015/16, students will need a proof of language competence according to the main language of instruction:

- If students planning to take courses in GERMAN language, a proof of language competence at least level A2 of the CEFR is requested. Accepted certificates: certificate A2 or higher, secondary education diploma in German, Confirmation of home university. If students taking a German class on level A2 during registration time and don't have a certificate yet, they can upload a confirmation of participation of the course A2. Please mind that A2 is the basic requirement! Students will need German skills at level B1-B2 to follow lectures and pass exams successfully. We strongly recommend taking one of our German courses if students haven’t reached level B1-B2 until they arrive in Vienna!

- If students planning to take courses in ENGLISH language, a proof of language competence at least level B1 is requested. Accepted certificates: certificate B1 or higher, secondary education diploma in English, Confirmation of home university. Students planning to work on bachelor/master thesis: English can only be used as working language with the prior approval of the supervisor at TU Wien.

If students holding a secondary education diploma issued by a German-speaking country (English-speaking country), no separate proof is necessary.

More info: TU Wien Information Sheet

File:TU Wien Info sheet.pdf

Studij na Vienna University of Technology

Kontakt: mitar.pitzek@tuwien.ac.at (Govori hrvatski!)

Akademski kalendar

  • Zimski semestar: 1. listopada - 31. siječnja
  • Ljetni semestar: 1. veljače - 30. lipnja

Život u Beču

Smještaj

U Beču postoji cijeli niz različitih vrsta studentskih domova i stanova. Postoji nekoliko agencija koje sređuju smještaj, ali - ukoliko imate vremena i volje - mislim da ćete više profitirati ako si organizirate smještaj sami. ÖAD (jedna od agencija) je nama uzeo 18€ na mjesec - za njihove "administrativne troškove" (jest da su neki domovi isključivo ÖAD-ovi i da neki od njih imaju čistačice koje dolaze svaki tjedan, ali ako baš ne ciljate na takve - ja bih prvo probala sama naći nešto). + dosta mi je insidera (koji su tamo već duže vrijeme) reklo da se čak više isplati (i u mnogo je slučajeva jeftinije) naći stan koji ćete dijeliti s cimerima - opet, ako imate vremena i volje. U tom slučaju obavezno pazite da stan ima internet i obratite pažnju na to što je sve uključeno u rentu. Kad krenete u potragu za domovima, su informacije sistematizirane (nakon što se naviknete na njihove kategorije domova). Ima i drugih domova, neke od njih nude druge agencije, npr, ali i ovo je sasvim lijep izbor. Osim tih 18€/mj. koje vam uzmu praktički za ništa - ÖAD je u principu u redu. Gdje god organizirali smještaj, većina će vas tražiti polog u startu (oko 500, 600€), a možda i polog za ključ (od 50€ do 200€). Dom u kojem sam ja bila nije imao polog za ključ, ali - ako ste ključ izgubili - naplatili bi vam novi 200€. Ako ste slučajno zaboravili nešto u kuhinji - protupožarni alarm košta 500€. :)

Agencije:

Neki od domova u kojima smo bili: Studentski dom, hostel i hotel u jednom. Jako lijepo uređen, dvije zgrade - novija i starija. U novijoj su sobe s malom kuhinjom i kupaonom; u starijem samo s kupaonom, a kuhinju (i frižider :)) dijelite s ljudima na katu. Meni se najviše svidjelo to što je praktički u samom centru grada, sve vam je blizu (faks, tržnica, dućani, knjižnica ...). Soba za dvoje u novom dijelu je 275€, u starom 245€. Minus je to što nismo imali dodatnih sadržaja (kao npr. teretana, sauna, soba za učenje s internetom) i samo dvije vešmašine za cijeli dom pa je bila poprilična gužva (ništa što se ne može riješiti tako da rezervirate svih 4. mjeseca odmah kada dođete). Ovaj dom možete rezervirat sami (u tu ćete sigurno bolje proć - polog od 500€ vs. 650€ kod ÖAD-a; rezervirate na neograničeno s tim da javite mjesec dana ranije prije nego odlazite vs. kod ÖAD-a morate točno reći koliko ćete biti; nećete moram platit 18€ mjesečno ÖAD-u). Može se rezervirati direktno (preporučujemo)!

  • ÖJAB-Haus Europahaus Dr. Bruno Buchwieser

Izvan užeg centra grada (30min će vam trebati da stignete do centra), lijepo okruženje i puno sadržaja (teretana, sobe s kompjuterima, soba s glazbenim instrumentima ...) Može se rezervirati direktno!

  • ÖJAB-Haus Dr. Rudolf Kirchschläger

Solidan dom, blizu centra grada, sobe nešto manje, kuhinja se dijeli.

Prehrana

Što i gdje jesti u Beču?

Jedna opcija je menza u sklopu TU-a, obrok je oko 5€. Na to dobijete popust od 70 centi, ako ste student na TU. Druga opcija brojne zalogajnice na ulici (brza hrana većinom). Najjeftinija opcija, samostalno kuhanje. Cijena hrane u nekim dućanima (Hofer, Zielpunkt) su jeftinije nego u Hrvatskoj.

Javni prijevoz

Kako se javno prevoziti u Beču?

Javni prijevoz je savršeno organiziran. Na raspolaganju su vam tramvaji, busevi, U-Bahn (podzemna željeznica), S-Bahn (prigradska željeznica). Nakon početka semestra možete kupiti studentsku semestarsku kartu za javni prijevoz u iznosu od 129€. Ona vam vrijedi za cijeli semestar, dakle 4 mjeseca. Kazna ako Vas uhvate da se vozite bez karte je 70€.

Zdravstveno osiguranje

Osigurati se možete kod kuće ili u Beču.

  • Studentsko osiguranje u Beču

Jedna opcija je uzeti. Trebat će vam, Studienbestätigung i (možda) Studienblatt (kojeg nas nisu tražili, ali bolje da ga imate spremnog). Studienbestätigung i Studienblatt možete isprintati kod kuće s sustava ili otići na TU i tamo isprintati. Platit ćete 24.42€ na mjesec + 10€ koje se plaća jednom godišnje. Osim što ćete možda malo duže čekati u redu nemam većih zamjerki (Margareta). Preporučila bih vam ovaj oblik osiguranja jer ćete dobiti pristup svim uslugama koje i pravi Austrijanci imaju. Osiguranja kod kuće su često skuplja (nisam naišla ni na jedno jeftinije), a s druge strane ograničavajuća i često ne nude potpunu uslugu (ponudit će vam npr. samo hitnu medicinsku njegu i prijevoz do Hrvatske - nećete moći nastaviti liječenje u Austriji). Osiguranjem u Austriji imate pristup svim uslugama i svim doktorima (naše će vas obično slati kod samo određenih doktora) s tim da možete promijeniti odabranog doktora svakih 4. mjeseca. Da ne spominjem da im je zdravstveni sustav i odličan te ćete u velikom broju slučajeva naći liječnika na 5 minuta od vas. Ja sam išla po ispričnicu jer sam bila bolesna, odabrala sam doktoricu večer prije, otišla sutra ujutro, nisam uopće morala čekat, doktorica je bila super ljubazna i bila sam gotova za 5 min. Zamjerke na sustav se uglavnom tiču neinformiranosti službenika (dečki su otišli isti dan po osiguranje, od jednog su tražili 24€ mjesečno, od drugog 48€, a od trećeg 130€ - ako se dobro sjećam). Jedina prednost osiguranja u Hrvatskoj je što ćete u paketu obično dobiti i putno osiguranje (no, ako imate studentski paket u ZABA-i onda imate i to!).

  • Osguranje u Hrvatskoj

Druga opcija je uzeti putno osiguranje kod osiguravajućih tvrtki u Hrvatskoj. Neke od osiguravajućih tvrtki: Kvarner - najjeftinije, Grawe - cijena ista kao i da se osigurate u Beču, Croatia osiguranje - nešto skuplje. Moja preporuka je uzeti osiguranje u Hrvatskoj. Nisam imao baš pozitivna iskustva sa osiguranjem u Beču. (by Ante)

Bankovni računi

Čim dođete na faks Erste, Raiffeisen i ostali će vas obasipati raznim ponudama za studente. Mi smo uzeli račun u Erste banci koji je besplatan (+ dobijete gratis internet bankarstvo) dok god ste student. Dobili smo karticu koja je ujedno bila i ISIC kartica (International Student Identity Card) i s kojom možete plaćati u svim trgovinama. Jedini je uvjet bio da ostajete tamo godinu dana (to vas pitaju kod otvaranja - mi smo svi rekli da ostajemo ;)). Još uvijek nisu skužili da nas nema više u Beču, a vjerujem da ni neće. Ako budu još uvijek imali istu ponudu kad vi dođete u Beč - svakako bih vam preporučila ovu opciju. S druge strane, ako imate Visa karticu neke domaće banke moći ćete njom dizati novce s bankomata i kupovati u većini dućana, ali - u pravilu - ne i u samoposluzi.

Plaćanje računa

Nemojte kasniti s plaćanjem! U velikom će vam broju slučajeva naplatiti kaznu (oko 8-10€). Platite na vrijeme (dva do tri dana prije roka, to be on the safe side, jer bankama obično tolio treba dok sprovedu transakciju, pogotovo ako plaćate vikendom).

Sport

Njihov KIF (kod njih je to USI) je odlično organiziran i nudi cijeli niz sportova svim studentima. (Kursprogram pa onda s lijeve strane Kursliste) možete vidjet popis sportova koji se nude. Od običnog dizanja utega, preko jahanja do žongliranja. Svi su sportovi 'na njemačkom' i na treninzima ima malo Erasmusovaca (u mojoj grupi za odbojku je bila samo jedna i to - Njemica) - to vam je super prilika za naučit jezik i sprijateljit se s kakvim Austrijancem! Odaberete si nešto prema mjestu održavanja (USI ima nekoliko sportskih dvorana, raspoređenih po Beču), vremenu, treneru i cijeni (u prosjeku se kreću se od 7€ pa do nekih 60€ za cijeli semestar, trening jedan put tjedno). Izbor je stvarno prevelik!

Personal tools